Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

10 razloga zašto treba konzumirati aroniju

Aronija se zbog impresivnih antioksidativnih svojstava ubraja u „supernamirnice“. Sadrži malo masti i kalorija, a predstavlja bogat izvor vitamina i minerala, među kojima su vitamini A, C, E, folati, kalijum, gvožđe. 100 grama aronija sadrži od tri do pet puta veću količinu ORAC jedinica nego što je neophodno za zaštitu tkiva. Najčešće se konzumira sveža, u vidu čaja ili soka. Izdvajamo 10 razloga zašto treba konzumirati aroniju svaki dan.

zašto treba konzumirati aroniju
Aronija jača imunitet zahvaljujući vitaminu C koji podstiče rad belih krvih zrnaca i na taj način štiti odbrambeni mehanizam organizma. Ovo voće podstiče obnovu ćelija, tkiva i krvnih sudova zahvaljujući kolagenu.
Štiti kardiovaskularni sistem, zbog kalijuma koji širi krvne sudove, usled čega se protok krvi povećava, a krvni pritisak balansira. Aronija pomaže balans holesterola u organizmu, smanjuje rizik od srčanog udara i bori se protiv slobodnih radikala.
Antocijanin iz aronije je zaslužan za njenu efikasnost u borbi sa radom debelog creva. On se bori protiv malignih ćelija tumora u mozgu, plućima, jetri.
Takođe, antocijanin prevenira Alchajmerovu bolest i demenciju, jer smanjuje oksidativni stres u mozgu i potiskuje dejstvo slobodnih radikala koji mogu loše uticati na kognitivne puteve.
Aronija obiluje karotenom koji smanjuje oksidativni stres u očima, a antioksidansi mogu prevenirati smanjenje kvaliteta vida i pojavu katarakte.
Ovi antioksidansi se bore sa oksidativnim stresom i tako srprečavaju da on utiče na kožu. U borbi sa slobodnim radikalima, štite zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi i usporavaju proces starenja u organizmu i sa njim povezanih hroničnih oboljenja.
Aronija poseduje antibakterijski efekat, zbog čega je odličan saveznik u borbi sa prehladom ili gripom.
Reguliše nivo šećera u krvi zbog sadržaja vlakana koji regulišu insulin, i posledično prevenira dijabetes.
Zbog vlakana, aronija održava zdravlje sistema za varenje, i pomaže optimalno kretanje hrane kroz creva, istovremeno štiteći ih od opasnih bakterija.
Aronija štiti urinarni trakt i suzbija simptome njegove infekcije.

Za vas izdvajamo proizvode od aronije proizvođača House of food:

Pretraga