U poslednje vreme sve više ljudi okreće se prirodnoj kozmetici iz različitih razloga. Dok komercijalna…
Antioksidanasi
Antioksidansi imaju značajnu ulogu u organizmu jer štite ćelije od slobodnih radikala i njihovog destruktivnog dejstva. Postoje brojne vrste antioksidanasa koje imaju različite funkcije u organizmu. Među njima su vitamini C, E, beta karoteni, selen, mangan, flavonoidi, polifenoli i drugi makronutrijenti iz namirnica. Vrste hrane koje obiluju antioksidansima su supernamirnice – i u njih spada određeno voće i povrće.
Kako bi unos antioksidanasa na dnevnom nivou bio optimalan, važno je uvrstiti voće i povrće u svaki obrok. U hrani biljnog porekla, nalazi se 64 puta više ovih nutrijenata nego u mesu i hrani životinjskog porekla. Stoga, obogatite svoj tanjir keljom, cveklom i jagodičastim voćem. Hranu začinite kurkumom, kimom, đumbirom, cimetom ili origanom. Grickalice zamenite orasima, brazilskim oraščićima i sušenim voćem.
Antioksidansi pružaju optimalnu zaštitu od oboljenja koja nastaju kao posledica starenja organizma – demencija, kardiovaskularna oboljenja, malignomi i slično.
Među dobre izvore antioksidanasa spadaju i prokelj, jabuke, borovnice, kupine, maline, jagode, paradajz…