Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

Aronija – lekovitost i primena

Još od kako je doneta iz Severne Amerike, Aronija je poznata po svom lekovitom dejtstvu. Ovo bobičasto voće sadrži male količine masti, a 100 grama voća sadži svega 50 kalorija i oko 35% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. S druge strane aronija obiluje velikim količinama vitamina, antioksidanasa, flavonoida, folne kiseline i minerala. Ovde spadaju i svi esecijalni nutrijenti – vitamini C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, kao i minerali cink, gvožđe, kalijum, kalcijum, mangan, fosfor i jod. Aronija sadrži sorbitol – redak voćni šećer, pogodan za upotrebu osobama sa dijabetesom, te se može koristiti kao zaslađivač koji sadrži veliku energetsku vrednost.
Njeni efekti na zdravlje su brojni, a samo neki od njh su zaštita organizma od slobodnih radikala, smanjenje upala, prevencija dijabetesa i raka, regulacija krvnog pritiska, unapređenje zdravlja očiju, usporavanje starenja organizma, a njeno antioksidatvno delovanje je jače od svih ostalih bobičastih voća, jača je i od belog luka.

Aronija
Aronija
Aronija

Aronija svoje bogato antioksidativno dejstvo duguje velikoj količini tanina, flavonoida i antocijanina usled čega unapređuje zdravlje organizma, slobodne radikale u krvotoku, koži, očima, tkivima. Ovo je zahvaljujući velikoj količini ORAC jedinica koja je tri do pet puta veća od one koja je neophodna za zaštitu tkiva.
Hranljive materije aronije u određenoj meri napadaju maligne tumora na mozgu, plućima, dojkama, jetri. Aronija deluje preventivno i na pojavu tumora debelog creva usled antocijana koji je efektivan u borbi. Antocijan je u vezi i sa smanjenjem oksidativnog stresa u mozgu, čime se prevenira razvoj alchajmerove bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja do kojih dovodi starenje.
Velika količina antioksidanasa usporava razvoj oštećenja vida i nastanak katarakte, i zbog toga je preporučljiva za upotrebu svima onima koji provode mnogo vremena pred računarom ili su izloženi direktnom suncu.

Pretraga