Nastala u jednom od najpoznatijih gradova Bliskog Istoka, Dubai čokolada postala je globalni trend zahvaljujući savršenom spoju dva sastojka bogatog ukusa – pistaća i crne čokolade.
Cookies sa čokoladom i lešnicima
Donosimo vam recept Jelene Dosković za slasne kolačiće sa dve vrste čokolade i lešnicima, koji će obradovati vaše mališane i oduševiti sve ukućane.
Za ove ukusne cookies sa čokoladom i lešnicima biće vam potrebno:
125 gr braon putera
100 gr braon šećera
50 gr belog šećera
1 jaje
2 kašičice arome vanile
225 gr brašna
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
150 gr crne, iseckane čokolade
100 gr mlečne, iseckane čokolade
60 gr krupnije seckanih lešnika.
Tajna pripreme braon putera je da se stavi u manju šerpicu, na laganoj vatri topi, pa po pojavi mehurića meša dok ne dobije lepu braonkastu notu i ne razmiriše kuću. On nekako daje orašast ukus i zato sjajno ide uz dodatak lešnika.
Iz šerpice ga po završetku prespite u neku posudicu kako bi se brže ohladio, a onda dodajte šećere, mešajte žicom, potom aromu vanile, pa jaje, opet povežite žicom. Tome dodajete suve sastojke ( brašno, prašak za pecivo, sodu i mrvicu soli), sjedinite.
Najslađe za kraj – krupnije seckana čokolada, crna i mlečna i lešnik, povežete, formirate 12 kuglica i ostavite ih u zamrzivač na 5-10 min, samo dok se rerna ugreje. Pecite ih 15ak minuta na 180C, pa na sveže možete dodati još koju kockicu čokolade ili izlomljeni lešnik.