Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

Domaća jaja - zašto su zdravija od industrijskih

Domaća jaja su bolja od drugih vrsta jaja iz mnogo razloga, a jedan od najvažnijih je njihov nutritivni sadržaj. Bogata su hranjivim sastojcima poput proteina, vitamina D i vitamina B12, koji su ključni za održavanje zdravlja. Proteini u domaćim jajima su visokokvalitetni, što znači da su bogati esencijalnim aminokiselinama koje telo ne može samostalno proizvesti. Ovi nutrijenti važni su za izgradnju mišićne mase, održavanje zdrave kože i kose, kao i za podršku zdravom imunološkom sistemu.

Jaja su, takođe, bogata kolinom, nutrijentom koji je važan za funkciju mozga i nervnog sistema. Kolin je važan i za metabolizam masti u organizmu, što može imati koristi za ljude koji pokušavaju da smršaju ili održe zdravu telesnu težinu.

Domaća jaja

Kupovina domaćih jaja je uvek i etičnija opcija! U industrijskoj proizvodnji, kokoške se često drže u skučenim kavezima, bez pristupa otvorenom prostoru i mogućnosti da se slobodno kreću. Kokoške koje nose domaća jaja imaju više prostora i slobode kretanja, te srećnije i mirnije žive. Jaja sa industrijskih farmi mogu predstavljati i ozbiljan rizik za zdravlje. Kokoške koje se uzgajaju u takvim uslovima su podložnije infekcijama i bolestima, što može dovesti do prisustva štetnih bakterija u jajima. Kao posledica toga, konzumiranje industrijski proizvedenih jaja može povećati rizik od bolesti kao što su salmonela i druge bakterijske infekcije.

Razmislite o kupovini domaćih jaja sledeći put kada krenete u nabavku. Vaša odluka može imati veliki uticaj na vaše zdravlje i okolinu, a biće i podrška etičnijoj i održivijoj proizvodnji hrane.

Pretraga