Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

Četiri kreativne ideje za farbanje uskršnjih jaja

Tradicija farbanja jaja jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja kada je reč o Uskrsu. Pored klasičnog farbanja u lukovini ili bojama iz kesice, postoji i mnoštvo drugih načina da ukrasite uskršnja jaja. Mi vam predstavljamo četiri zanimljive tehnike:

1. Ukrašavanje jaja dekupaž tehnikom
Za ovaj način ukrašavanja potrebna vam je salveta sa željenom šarom, umućeno belance i četkica. Postupak je vrlo jednostavan. Opsecite sloj salvete sa motivom koji želite da zalepite na jaje. Koristite samo gornji, najtanji sloj salvete na kom je šara. Skuvano jaje premažite belancetom i zalepite motiv sa salevete. Zatim ponovo premažite belancetom i ostavite da se osuši. I to je sve!

2. Ukrašavanje jaja bojicama
Ako ste kreativni, jaja vam mogu poslužiti i kao minijaturna platna za slikanje. Potrebne su vam bojice, flomasteri, tempere, vodene boje…  Skuvajte jaja i sačekajte da se u potpunosti ohlade. Možete crtati šare, cvetove, tačkice ili bilo koji drugi motiv koji vam padne na pamet. Garantujemo vam dobru porodičnu zabavu!

Farbanje Uskršnjih jaja
Farbanje Uskršnjih jaja

3. Ukrašavanje jaja voskom
Za šaranje jaja voskom potrebni su vam sveža jaja (koja nisu skuvana), pero, sveća i pravi pčelinji vosak. Komadić voska na vrhu pera zagrejte nad plamenom sveće, a potom povlačite željene linije po jajetu. Jaja se zatim kuvaju u boji. Većina voska spadne tokom kuvanjaa, preostali vosak možete ukloniti pamučnom krpom.

4. Ukrašavanje jaja prirodnim bojama
Ako želite da ukrasite jaja prirodnim bojama, potrebno vam je nekoliko sastojaka iz kuhinje. Možete koristiti sok od cvekle za ljubičastu boju, lukovinu za crvenu boju, kurkumu ili šafran za žutu boju, ljubičasti kupus za plavu ili zelenu boju… U veliku šerpu stavite jaja, vodu i sastojak koji ste izabrali za bojenje. Kuvajte dok se jaja ne oboje željenom bojom.

Farbanje Uskršnjih jaja

Sve navedene metode predstavljaju odličan način da ukrasite jaja za Uskrs. Međutim, najvažnije je da koristite domaća jaja umesto industrijskih. Jaja koja su uzgajana na prirodan način i bez hemikalija, ne samo da su zdravija za vas, već su i ukusnija. Više o tome možete pročitati OVDE.

Ukrasite jaja i uživajte u ovom prazniku sa svojim najmilijima.

Srećan Uskrs!

Pretraga