Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

Flavonoidi i njihova uloga u ishrani

Flavonoidi su polifenoli koji obiluju antioksidansima zahvaljujući čemu deluju izuzetno blagotvorno na organizam. Postoji više od 6.000 različitih vrsta ovog nutrijenta, a svaka od njih ima posebnu funkciju u organizmu. Nalaze se isključivo u biljkama, a mogu se konzumirati putem određenih vrsta voća i povrća. Čuvena su antioksidativnia i antiinflamatorna svojstva flavonoida, kao i njihova uloga u procesu detoksikacije.

Pomažu regulaciju upalnih procesa u organizmu i na taj način preventivno deluju na brojna kardiovaskularna oboljenja i druge hronične bolesti. Prema određenim studijama smanjuju rizik od razvoja dijabetesa za 10 procenata. Flavonoidi doprinose kognitivnim funkcijama i smanjuju mogućnost pojave Alchajmerove bolesti. Prema nekim istraživanjima, žene koje su uzimale antocijanine i flavone (kategorije flavonoida), imale su znatno niži nivo upala u organizmu i manju mogućnost razvoja insulinske rezistencije.

Ove i druge blagodeti za organizam mogu se ostvariti redovnim unosom flavonoida. Nutrijenti ove vrste u najvećoj meri mogu se pronaći u crnom luku, peršunu, kakau, u bobičastvom voću poput kupina, jagoda, ribizle, maline, ali i brojnim drugim vrstama voća i povrća.

Izaberite neki od zdravih proizvoda sa naših polica:

Pretraga