Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

Jagode i njihovo dejstvo na zdravlje

Polen i njegova uloga u ishrani

Jagode, pored toga što su mnogima omiljeno voće, predstavljaju nepresušan izvor blagotvornih nutrijenata. Odličan su izvor folata, biljnih fenola, antioksidanasa i vitamina C, a smatra se da jedan obrok jagoda (što je oko osam njih) sadrži čak 140 % preporučenih dnevnih potreba za ovim vitaminom. Obezbeđuju prehrambrena vlakna usled čega blagotvorno deluju na probavni sistem, regulišu nivo holesterola u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Zahvaljujući udelu vitamina C i antioksidanasa, potiskuju slobodne radikale u organizmu i redukuju mogućnost razvoja određenih vrsta karcinoma, ali i usporavaju procese starenja. Prema nekim istraživanjima, količina antioksidanasa u jagodama dvostruko je veća nego u pomorandžama i grožđu, i čak sedam puta  veća nego u bananama i jabukama.

Konzumacijom jagoda podstiče se proizvodnja kolagena u organizmu, zbog čega je koža blistavija, a hrskavice, nokti i kosa jačaju. Jagode izbeljuju zube i ten, i zbog toga su neizostavan deo kućne beauty rutine.

Jagode

Jagode, ali i srodno, bobičasto voće, povoljno utiču na krvni pritisak, vaskularni sistem, ublažavaju upalne procese i unapređuju lipidni profil krvi.
Zato, u svoju dnevnu rutinu obavezno uvrstite voćne sokove brenda Srberry:

Pretraga