Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

Koje su to žitarice bez glutena - amarant, proso, heljda...

U svetu sve većeg fokusa na zdravoj ishrani, žitarice bez glutena postaju pravi hit među ljubiteljima wellnessa. Ove žitarice, osim što su pogodne za one sa celijakijom ili glutenosenzitivnošću, nude i bogatstvo hranljivih sastojaka koji poboljšavaju opšte zdravlje.

Neke od njih koje treba spomenuti:

⚫ Amarant – Ova drevna žitarica, nepravedno zanemarena tokom vekova, sada se vraća u centar pažnje zbog svojih nutritivnih benefita. Amarant je bogat proteinima, vlaknima i esencijalnim aminokiselinama. Njegova jedinstvena kombinacija hranljivih sastojaka čini ga savršenim dodatkom vašem jelovniku.

⚫ Proso – Žitarica koja se lako vari i bogata je mineralima poput magnezijuma i fosfora. Pored toga, proso pruža osećaj sitosti, čineći ga idealnim za održavanje stabilnog nivoa energije tokom dana.

⚫ Kinoa – Pravo blago među žitaricama. Osim što je potpuno bez glutena, kinoa je i izuzetno bogata proteinima, vlaknima, gvožđem i magnezijumom. Ova žitarica često se naziva i “superhranom” zbog svoje izuzetne hranljive vrednosti.

žitarice bez glutena

⚫ Heljda – Odličan izvor vitamina B, mangana i bakra. Njeno brašno se često koristi u pripremi bezglutenskih proizvoda, a heljda se može konzumirati i u obliku kaša ili dodataka jelima.

⚫ Kukuruz – Osim što je jedna od najomiljenijih žitarica širom sveta, kukuruz je i potpuno bezglutenski izbor. Sadrži vlakna koja podržavaju zdravlje digestivnog sistema, te antioksidanse koji pomažu u održavanju opšteg zdravlja.

⚫ Brašno od badema – Iako bademi nisu žitarica, brašno od badema pruža izuzetno hranljive karakteristike. Bogato je zdravim mastima, vitaminima E i B, te esencijalnim mineralima poput magnezijuma i gvožđa.

Uz uživanje u raznolikosti ovih žitarica bez glutena, vaša ishrana će biti obogaćena ne samo fantastičnim ukusima već i zdravstvenim blagodatima koje pružaju. Uvođenjem ovih bisera u svoj jelovnik, osećaćete se zadovoljno i energično, dajući svom telu najbolje što priroda može ponuditi.

Proizvode od ovih žitarica možete pronaći i kod nas u prodavnici:

Pretraga