Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

Običan i cejlonski cimet - u čemu je razlika?

Polen i njegova uloga u ishrani

Cimet je popularan začin koji se koristi širom sveta, a dve glavne vrste cimeta koje se najčešće koriste su obični (kasični) i cejlonski cimet.
Ove dve vrste cimeta razlikuju se po botaničkom poreklu, ukusu, mirisu i potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Obični cimet, poznat i kao kasični cimet ili cimet kasičnjak (Cinnamomum cassia), potiče iz Kine i ima intenzivan, sladak i začinjen ukus. On često ima tamniju boju i grubi izgled. Glavna razlika između ova dva tipa cimeta leži u količini kumarina, prirodnog spoja koji može izazvati zdravstvene probleme u velikim količinama. Obični cimet sadrži veću količinu kumarina u poređenju sa cejlonskim cimetom.

S druge strane, cejlonski cimet, poznat i kao pravi cimet (Cinnamomum verum ili Cinnamomum zeylanicum), potiče sa Cejlona (današnji Šri Lanka). Cejlonski cimet ima blaži i suptilniji ukus, sa citrusnim notama, i svetliju boju. On takođe sadrži znatno manje kumarina, čineći ga bezbednijim za redovnu konzumaciju u većim količinama.

Pored razlika u ukusu i količini kumarina, cejlonski cimet često se smatra kvalitetnijim zbog svoje fine arome i specifičnog rasta na određenim geografskim područjima.

Oba tipa cimeta koriste se u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini, ali se preporučuje da se koristi cejlonski cimet ukoliko želite smanjiti unos kumarina. Pri odabiru cimeta, važno je razmotriti svoje lične preferencije i ciljeve u vezi sa zdravljem kako biste izabrali onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Pretraga