Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

Prednosti redovnog konzumiranja malina

Iako većina nas voli maline zbog njihovog jedinstvenog ukusa i mirisa, ovo voće ima i nezanemarljivo blagotvorno dejstvo na zdravlje. Odličan je izvor dijetetskih vlakana, a na 100 grama sadrži svega 52 kalorija. Tako da, bez obzira na to što su slatke, u njima možete uživati bez griže savesti.

Obiluje vitaminima C, B, K i E, fruktozom, mineralima i različitim vrstama antioksidanasa. Antocijanin je zaslužan za prepoznatljivu crvenu boju, poseduje antimikrobna svojstva, bori se sa slobodnim radikalima, suzbija bakerije i gljivice. Uz antocijanin, polifenoli su zaslužni za antikancerogena svojstva malina. Antioksidansi iz ovog voća, takođe, usporavaju procese starenja i blagotvorni su za moždane funkcije.

Neka istraživanja su pokazala da malina ima trostruko veću antioksidativnu aktivnost od kivija, a od paradajza jaču čak deset puta. Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata, a velike koncentracije vlakana, u određenoj meri pogodna je za konzumaciju osobama sa dijabetesom. Takođe, pomaže pravilan rad creva i čisti krve sudove.

Malina se često koristi u narodnoj medicini, gde se primenjuje za regulaciju povišene temperature i smirenje urinarnih infekcije. Njeni listovi mogu se koristiti za pripremu čaja, koji je efikasan za jačanje srca i ublažavanje alergijskih osipa.

Maline

Preporučujemo proizvode od maline sa naših polica:

Pretraga