skip to Main Content
Dostava u roku 24-48h samo na podru─Źju Beograda.

Trešnje i njihovo blagotvorno dejstvo

Polen i njegova uloga u ishrani

Tre┼ínje su mnogima omiljeno letnje vo─çe, a pored jedinstvenog ukusa mogu da se pohvale i izuzetnim svojstvima koja blagotvorno deluju na zdravlje ljudi. Ovo je zahvaljuju─çi kombinaciji antioksidanasa, antocijanina, vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, minerala kalijuma, kalcijuma, gvo┼ż─Ĺa, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka. Tako─Ĺe, tre┼ínje podsti─Źu proizvodnju kolagena koji je klju─Źan za zdravlje ko┼że, kostiju i vezivnog tkiva.
Zbog udela luteina, zeksantina, betakarotena koji imaju zna─Źajnu ulogu u borbi sa slobodnim radikalima, tre┼ínje imaju izvesna antikancerogena svojstva i doprinose prevenciji raka.
Ovo vo─çe sadr┼żi kalijum i magnezijum koji reguli┼íu krvni pritisak i doprinose zdravlju srca, smanjuju rizik od sr─Źanog udara i doprinose o─Źuvanju funkcija srca. Steroli iz tre┼íanja na prirodan na─Źin uti─Źu na regulaciju holesterola.

Trešnje i njihovo blagotvorno dejstvo

Antocijanini iz tre┼íanja zadu┼żeni su za njenu crvenu boju, ali i za protivupalna svojstva. Konzumacija ovog vo─ça ili njegovog soka mo┼że uticati na redukovanje bola, fizi─Źke ili mentalne isrcpljenosti. One pospe┼íuju ─Źi┼í─çenje bubrega i mokra─çnih kanala, a koriste se za pripremu ─Źajeva koji se koriste za razlaganje kamena na bubregu, tretiranje upaljenih bubrega i mokra─çnih kanala. Usled sadr┼żaja bora i kalcijuma, doprinose zdravijim i ja─Źim kostima, prevenciji osteoporoze i lomova. Tre┼ínje ubla┼żavaju nervozu, glavobolju, nemiran san i ostale tegobe koje mogu nastati kao posledica hormonalnih poreme─çaja, stresa i nezdravih ┼żivotnih navika.
Ovo vo─çe doprinosi i boljem izgledu jer se njihovom konzumacijom ubla┼żavaju znaci starenja poput bora, suve ko┼że ili kose, vidljivost celulita i sli─Źno.

Back To Top
Pretraga