Skip to content
Dostava u roku 24-48h samo na području Beograda.

Trešnje i njihovo blagotvorno dejstvo

Polen i njegova uloga u ishrani

Trešnje su mnogima omiljeno letnje voće, a pored jedinstvenog ukusa mogu da se pohvale i izuzetnim svojstvima koja blagotvorno deluju na zdravlje ljudi. Ovo je zahvaljujući kombinaciji antioksidanasa, antocijanina, vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka. Takođe, trešnje podstiču proizvodnju kolagena koji je ključan za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Zbog udela luteina, zeksantina, betakarotena koji imaju značajnu ulogu u borbi sa slobodnim radikalima, trešnje imaju izvesna antikancerogena svojstva i doprinose prevenciji raka.
Ovo voće sadrži kalijum i magnezijum koji regulišu krvni pritisak i doprinose zdravlju srca, smanjuju rizik od srčanog udara i doprinose očuvanju funkcija srca. Steroli iz trešanja na prirodan način utiču na regulaciju holesterola.

Trešnje i njihovo blagotvorno dejstvo

Antocijanini iz trešanja zaduženi su za njenu crvenu boju, ali i za protivupalna svojstva. Konzumacija ovog voća ili njegovog soka može uticati na redukovanje bola, fizičke ili mentalne isrcpljenosti. One pospešuju čišćenje bubrega i mokraćnih kanala, a koriste se za pripremu čajeva koji se koriste za razlaganje kamena na bubregu, tretiranje upaljenih bubrega i mokraćnih kanala. Usled sadržaja bora i kalcijuma, doprinose zdravijim i jačim kostima, prevenciji osteoporoze i lomova. Trešnje ublažavaju nervozu, glavobolju, nemiran san i ostale tegobe koje mogu nastati kao posledica hormonalnih poremećaja, stresa i nezdravih životnih navika.
Ovo voće doprinosi i boljem izgledu jer se njihovom konzumacijom ublažavaju znaci starenja poput bora, suve kože ili kose, vidljivost celulita i slično.

Pretraga